Diş Beyazlatma
Kaç çeşit diş beyazlatma yöntemi vardır?
Dişleri beyazlatmak için 4 farklı yöntem bulunmaktadır.
-
Ev tipi diş beyazlatma
-
Ofis Tipi (klinik ortamında ) diş beyazlatma
-
Tek diş beyazlatma (dişin içini beyazlatma)
-
Kombine diş beyazlatma (Hem ev, hem ofis beyazlatma)
En etkili diş beyazlatma yöntemi hangisidir?
En etkili diş beyazlatma yöntemi kombine beyazlatmadır.
Ev tipi diş beyazlatma yöntemi nasıl uygulanır?
Ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel beyazlatma plakları hazırlanır. plağın içine belirli miktarlarda beyazlatma jeli (%10–15 ‘lik karbamid peroksid) uygulanır.
Ev tipi diş beyazlatma ne kadar sürer?
Plak gün içinde en az 4-6 saat kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün süren bir tedavidir.
Plak içine ne kadar jel koymam gerekir?
Ev tipi diş beyazlatmalarında dikkat edilmesi gereken husus jeli fazla uygulamamaktır aksi takdirde plak içinden taşan jel diş etlerini tahriş eder.Böyle bir durumda diş etleri hemen yıkanmalı ve e vitamini içeren bir krem tahriş olan yüzeye uygulanmalıdır.
Ofis tipi diş beyazlatma nedir?
Klinikte uygulanan diş beyazlatma yöntemidir. Zaman kısıtlaması olan hastalar için uygun bir yöntemdir. Çok daha kısa sürede etkin bir beyazlama sağlar. Diş hekimi tarafından dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli UV ışını ya da lazer yardımıyla aktif hale getirilir ve beyazlama ortalama 30 dakika sürer. Lazerle diş beyazlatma yöntemi olarak da bilinir.
Kombine tipi beyazlatma nedir?
Hem ofis hem de ev tipinin beraber uygulandığı diş beyazlatma yöntemidir. Ofis veya klinikte uygulandıktan sonra 2-3 gün ev tipi beyazlatma ile işlem desteklenir.
Tek diş beyazlatma (içten beyazlatma) nedir?
Kanal tedavisi sonrası renkleşen dişlere uygulanır. Dişteki dolgu sökülür. Açılan kaviteye beyazlatma jeli uygulanır. Sonra diş, geçici dolgu ile sıkıca kapatılır.İstenilen renge ulaşıncaya kadar seanslar tekrarlanır.
İçten beyazlatmanın dişe bir zararı var mıdır?
Kanal dolgusunun çok iyi izole edilmesi gerekir. İyi izole edilmişse bir zararı yoktur.
Diş beyazlatmanın zararı veya yan etkileri var mıdır?
Cansız dişler (kanal tedavili) dışında beyazlatma yöntemleri dişler de az da olsa hassasiyete sebep olabilir. Bu diş hassasiyeti; havaya, çok sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Diş hassasiyetinin genellikle 24-48 saat içerisinde geçmesi beklenir.
Dişin renklenme sebepleri nelerdir?
-
Hayat boyu devam eden fizyolojik renklenme,
-
Amalgam dolgu yapıldıktan sonra oluşan renklenme,
-
Bebeklik döneminde antibiyotik kullanımı,
-
Kanal tedavisine bağlı olarak dişin içinden gelen renk değişikliği,
-
Kahve, çay, tütün, kırmızı şarap ve uzun süre ağız gargaralarının kullanımına bağlı olarak dişin yüzeyinin renklenmesi,
-
Travma sonucu dişin içindeki canlı dokunun ölmesiyle dişin içindeki kanamaya bağlı olarak oluşan renklenme.
Dişler nasıl beyazlar?
Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri (karbemid peroksit) ile giderilmesi işlemidir.
Dişlerin beyazlaması ne kadar sürer?
Dişlerin beyazlaması kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Ortalama beyazlama süresi 2-3 haftadadır. Dişlerde sarılaşma grileşmeden ne kadar çok ise beyazlatma o kadar etkili olabilmektedir. Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan grileşmelerin beyazlaması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süre gerektirebilir.
Beyazlatma plağını temizlemem gerekir mi?
Evet gerekir. Plaklar kullanıldıktan sonra sıvı sabun ile yıkanır ve iyice durulanır.Kuruduğuna emin olduktan sonra size verdiğimiz kutuda muhafaza etmelisiniz.
Diş beyazlatmanın etkisi kalıcı mıdır?
Beyazlatma sonrasında renk zamanla kaybolmaya başlar. Bu süre hastanın renkli sıvılar (çay, kahve, şarap, kola ) ve sigara kullanımına göre değişir 6 ay ile 1 yıl arası bir zaman alır. 4-6 ayda bir 1 ya da 2 seans ile desteklenirse diş beyazlatma kalıcı hale getirilir.
Dişlerimi beyazlatırken dikkat etmem gereken hususlar nelerdir?
Beyazlatma süresince çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılar, tütün mamullerinden kesinlikle uzak durulması gerekir.Kullanılması durumunda işlem ters reaksiyon gösterir ve dişler renklenir.
Beyazlatma dişlerime zarar verir mi?
Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatmanın dişlere hiçbir zararı yoktur. Aksi takdirde bu uygulamayı hem kendimize hem sevdiklerimize yapmazdık.